Brännässla är en supermat, skogensskafferi

Älskade brännässla

Äntligen vår, sommar och brännässlor. Det är något extra kraftfullt magiskt med nässlor tycker jag. Jag plockar dem lite överallt, och gärna nära inpå användning i smoothies eller gröna drinkar så de är superfärska.

Nässlan är en supermat. Den innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat mycket c-vitamin och magnesium. Andra egenskaper är att den hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter, stöttar immunförsvaret och innehåller fytohormoner som liknar östrogen och kan hjälpa till vid klimakteriebesvär.

Varje år fyller jag på förrådet med både torkade som jag mixar till pulver och färska eller förvällda som jag fryser in.

Förutom drinkar är en favorit här hemma nässelsoppa. Superenkelt att göra – fräser gul lök, i med vatten, nässlor, buljong och någon matgrädde av valfri sort. Låt koka upp, mixa och smaka av med salt och peppar eller valfria kryddor.

Många låter sig hindras av att de bränns. Och ja, visst det känns lite, men om man tar dem vid stjälken eller mitt på bladen och inte rör kanten på bladen går det fint. När jag planerar och skördar mer använder jag däremot handskar och sax. Enkelt.  Man kan ju köpa färdigt nässelpulver förstås, men varför när de finns i mängder i vår fantastiska natur och trädgårdar? Inte heller direkt så att grannen säger nej om du frågar om du får ta hand om hens nässlor… om de inte är lika förtjusta i dem som jag förstås…

En annan bra grej är att berätta för dina nära och kära, eller grannar att du vill ha nässlorna så de inte rycks bort eller klipps ner av de som faktiskt tycker att det är ogräs. Lycklig blev jag när min sambo berättade var nässlorna fanns och att han om två dagar tänkte klippa där, ifall jag ville skörda innan. Teamwork! Som tack fick han såklart en grön drink m nässla!