Macapulver – ger en extra energikick

Maca är ett superfood med rätt häftiga egenskaper. Den ger en energikick (som jag liknar vid en espresso) och stärker dessutom immunförsvaret.

Näringsämnen
Maca innehåller flera av de essentiella aminosyrorna och är en bra källa till vitamin C, B1, B2, B3, B6, samt spårämnen som koppar och magnesium. Macapulver kallas naturens viagra och sägs öka sexlusten både hos män och kvinnor.

Användning
En bra dosering är mellan en tesked och en matsked om dagen. Blanda i en smoothie, juice eller bara direkt i vatten. Jag brukar boosta med den på morgonen om jag har en extra tuff vecka, men även på eftermiddagen i något mellanmål. På bilden blandade jag chiafrön, maca och apelsinjuice till ett energikickande mellanmål.

Sommaren 2015 satt jag i en internationell jury i reklamtävlingen Cannes Lions. Att under 5 dagar hålla fullt fokus och hög energi när 1500 bidrag skulle gås igenom kunde vara en utmaning både för mig men framför allt för kollegorna från USA, Canada och Nya Zeeland som led av jetlag. Maca blev snabbt poppis!

Smak
Den har en ganska syrlig rotsmak och inte supergott att blanda med bara vatten. Det funkar om det är effekten man vill åt. Men blandar du den i en smoothie, med juice eller i chapudding eller gröt ger den ingen speciell smak.

Ursprung
Maca är en rotfrukt från Anderna i Peru och växer 4000 meter över havet