Torkugn med brickor fulla

Torkugnen ska vara tyst och effektiv!

Funderar du på en torkugn?

Vet du hur dina behov ser ut? Annars är ett tips är att inte vänta utan börja gör det du vill göra i ugnen så att du enklare kan ställa krav på den du sedan väljer. Har du ingen torkugn alls går det att komma igång genom att köra i vanliga ugnen, gärna varmluft på 40- 45grader och luckan på glänt. En sak i taget du vet… börja gör! 

I torkugnen tar jag hand om råvaror på ett skonsamt sätt och både förädlar, bevarar och lagar mat. Efter den här natten är mina förråd påfyllda med raw granola och tamarimarienerade torkade nötter och solrosfrön som jag strösslar på sallad eller äter som snacks. Annat jag gör är till exemoel frökex, råa biffar, bars och fruktremmar. 

Jag har haft en enkel svamp och frukttork för ca 700kr i flera år och testat användningsbehovet med. Den funkade bra och jag insåg att jag gillar att torka allt från fruktremmar och äppelbitar om hösten till frökex och tamarimarinerad grönkål.

Nackdelen med en enklare varianten var de runda lite välvda brickorna och att jag inte visste riktigt hur varmt det blev. Det var en skonsam och ganska ljummen torkning så ingen större fara för näringsämnena tror jag.

Men sen blev det dags för en present till mig själv!

Min nya ugn är av märket SoleMio och är gjord för bland annat Raw-food och har därmed en termostat. Den är väldigt tystgående och rymlig vilket jag insett är viktigt för mig, och övriga familjen. De rektangulära brickorna är enklare än de runda jag hade tidigare. En annan bra sak är att brickorna är i rostfritt stål och inte plast, de kan köras i maskin och är enkla att klippa till bakplåtspapper till om jag behöver det.

Den har ett antal olika program för olika tider och råvaror vilket gör den enkel och effektiv, och timers som gör att jag kan lämna den över dagen eller natten och den sköter sig själv.

Den enda nackdelen, vilket många av de här maskinerna har, är att reglaget där man ställer in programmet sitter på baksidan! Så knäppt! Tur att den inte väger speciellt mycket och är enkel att flytta runt. Men superdumt om man vill ställa in den i ett skåp som mer fast installation. Vet inte varför de gör så men SoleMio är inte ensamma om den placeringen…

I andra inlägg här har jag tips på vad jag gör i torkugnen, mer som recept så kika under matinspiration. Men nu när du läst ända hit får du ingredienserna i det du ser på bilden också!

Hör gärna av dig om du vill bolla torkugnsfrågor! Enklast på malin@ingevall.net

GRANOLA

I granolan har jag blandat olika frön, nötter, bovete efter smak. Alla är blötlagda några timmar och sedan sköljda innan jag blandade med rivet äpple, havregryn och en blandning av vatten och honung för sötma. Brukar också ha i kanel och ingefära för smak, samt ojibär och annan torkad frukt om jag vill.

Jag brer ut granolan och låter den gå tills den är helt torr i torkugnen, över natten och lite till blev det den här gången eftersom jag la rätt tjockt lager.

FRÖN OCH NÖTTER

Här har jag även torkat frön och nötter som blev över. Gillar att blötlägga dem, de får en helt annan konsistens och smak och är så mycket bättre rent näringsmässigt. 

BLÖTLÄGGNING

När man blötlägger nötter och frön blir de enzymrika för kroppen och vi kan ta upp näringen från dem lättare och bättre. De är ju fulla med vitaminer, mineraler och just enzymer som våra celler behöver. Vanliga torra blir tyvärr motsatsen, enzymhämmare. Men det är enkelt – blötlägg över natten och skölj av sen håller de några dagar gärna i kylskåp. Och det är helt ok att torka dem i torkugn sen, då är de fortfarande aktiverade.