Grodda enkelt hemma

Grodda själv är enklare än många tror!! Dessutom nyttigt och billigt som tusan!

Jag groddar olika linser, bönor och frön regelbundet vilket ger snabb matig rawfood ännu lättre.

Så här enkelt är det:
1) blötlägg över natten
2) häll av och skölj i sil eller durkslag
3) lägg i bunke ställ i ett skåp eller på bänken.
4) Skölj och låt rinna av morgon och kväll. (glömsk som jag är vet jag att en gång per dag också funkar ;))


Efter bara ett par dagar är det klart!
När du kommit igång kanske du vill investera i en groddtrave lik den på bilden, ca 250kr, har avrinning i varje våning och uppsamlare i botten. Den tar mindre plats och blir fint och levande i köket också om du frågar mig!

OBS Välj alltid ekologiskt, annars gror de inte.

Några av mina favoriter är:

  • Mungbönor – använder i sallad och smoothies
  • Gröna linser – goda!! påminner om sockerärtor – mättande proteinrika
  • Alfa alfa – nyttiga som bara den! (Lite känsliga, och bra att investera i en groddburk så att allt vatten kan rinna ur (se till höger i bilderna, ca 100kr på hälsokost eller nätet ).
  • Svarta små linser – goda i sallad,
  • Skalade solroskärnor – perfekt bas i röror och soppor, som del i frukostsallader eller strö över vanliga sallader
  • Quinoa – ger en rätt nötig god smak!
Alfa alfagroddar och solrosskott tar sig vid fönstret

Alfa Alfa groddas på 3 dagar och solrosskotten kommer upp på en vecka.

Förutom gott och supernyttigt finns några fler bra anledningar att komma igång och grodda:
*enkelt
*alltid fräscha matiga salladsingredienser hemma
*näringsbomber – de får upp till 400ggr större näringsinnehåll när du groddar dem + är lättare för kroppen att tillgodogöra sig
*billigt!!
*perfekt att göra matigare smoothies med
*barnen tycker att det är kul att se dem gro
*kul att odla hemma 🙂