Checka in i dig med mindfullness

Mindfullness är för mig en Powerbrake

Mindfullness, eller mindlessness, handlar om att ta vara på förmågan vi alla har att vara fullt närvarande i nuet. Att i det fylla på energi, landa och känna hur du mår. En metod som hjälper till att göra En sak i taget. För mig är det en powerbrake där jag checkar in i mig själv.

Genom att göra det får jag mer tillgång till mig, min kreativitet, planeringsförmåga och fokus. Dessutom, inte helt fel, utvecklas vår hjärna och vi bygger nya kopplingar när vi gör nya saker och tänker på nya sätt. Med mindfullness kan du bryta mönster och stanna upp tankar som går på autopilot. Det är ett faktum att det vi fokuserar på växer.

Andra effekter är lugn, medvetenhet, glädje, tacksamhet, perspektiv, tålamod, mindre stress, mer tålamod, sänkt adrenalinpåslag.

Och tänk nu på att en gång är bättre än ingen gång. Allt du adderar och provar ger något på ett eller annat sätt. Så om du vill prova kommer här ett par superenkla övningar.

Några övningar som är enkla och effektiva

  1. Andningen –  blunda och ta fem djupa medvetna andetag. Landa i kroppen. Om du vill lägg handen på magen och känn hur luften kommer ända dit ner.
  2. Välj ett par situationer i din vardag där du vill öva. Ta fem djupa andetag innan du till exempel innan du äter, innan du går in i ett möte/tar ett samtal, hämtar barn, somnar, går upp ur sängen, börjar med en ny arbetsuppgift,
  3. En längre effektiv övning är kroppsscanning.
    Ta tre djupa andetag och landa. Fortsätt med medveten andning samtidigt som du scannar igenom kroppen. Andas in och andas ut samtidigt som du fokuserar på höger fot. Nytt andetag och fokus på vänster fot, fortsätt genom kroppsdelarna. Känn vaderna, låren, rumpan, magen och glöm inte käkarna, låt tungan sjunka ner från gomen där den troligtvis är, ögon, panna och hårbotten när du kommer dit upp. Stanna och andas så länge du behöver för att eventuella spänningar släpper eller gör dig medveten om att de finns där.

Det finns även mindfullnessappar och guidade övningar om du googlar, kikar på youtube eller letar i appstore/appmarket. 

Vi är alla värda att ha full tillgång till oss själva, och utvecklas vi inte avvecklas vi brukar jag säga. Så testa om du inte gjort det förut? Och har du egna favorittips så dela dem gärna med mig så kan jag göra fler inlägg.